Onze voeding maakt ons ziek..

Deze afbeelding kwam ik vanochtend tegen op Twitter. Ik heb het uiteraard even gecheckt en deze arts staat vooral bekend om zijn studies naar obesitas, jicht en diabetes, waarbij hij pleitte voor een voedingspatroon, laag in koolhydraten. Hij heeft er diverse publicaties over geschreven en ik vraag me dan oprecht af hoe het kan dat ons voedingspatroon compleet de andere kant uit is gegaan. Hij is niet de enige wetenschapper uit die tijd die hiervoor pleitte, met gedegen onderzoeken. Ook dr. William Banting had in 1863 het Banting dieet ontwikkeld, ook laag in koolhydraten en hoog in eiwitten.

Het is natuurlijk heel erg makkelijk om de voedingsindustrie hier direct de schuld van te geven. Als consumenten niet kopen, kan de voedingsindustrie aanbieden wat ze wil, maar dan heeft het geen zin.

Er ligt dus ook een deel bij de consument. Wij willen lekker eten en er zo min mogelijk moeite voor doen. Van nature zijn we gemaksdieren. Dus dingen moeten steeds langer houdbaar zijn, makkelijk te bereiden/te pakken enz. De voedselindustrie heeft daar handig op ingespeeld, door allerlei stoffen toe te voegen aan het eten, zodat het langer houdbaar is. Voor wat betreft het lekkere: wij mensen zijn zoetekauwen, en suiker bedient ons daarin op onze wenken en is ook nog eens goedkoop! Win-win dus voor de voedingsindustrie. Ook worden er steeds meer voedingsmiddelen geproduceerd waar geen enkel vers component meer in zit, bijvoorbeeld vegetarische vleesvervangers.

Deze ontwikkeling is echter compleet doorgeslagen. Er is bijna geen “echt” voedsel meer te vinden in de supermarkt, dat niet op een of andere manier bewerkt is, of bespoten met bestrijdingsmiddelen etcetera. Ook is veel kennis en kunde van onze grootouders rondom het vers bereiden van maaltijden inmiddels verloren gegaan. De vrouwen zijn veel minder thuis, want werken al dan niet parttime, waardoor er ook weinig tijd overblijft voor lang in de keuken staan om gezonde maaltijden te bereiden. Allemaal factoren die heel logisch verklaren waarom er zo ontzettend veel bewerkte fabrieksvoeding in de winkels ligt.
Na een aantal decennia is nu echter meer dan ooit zichtbaar dat deze “vulling” en het gebrek aan echte voeding onze gezondheid compleet afbreekt. Het aantal mensen met overgewicht gaat door het dak, diabetes type 2 wordt op steeds jongere leeftijd vastgesteld en het is bijna algemeen geaccepteerd dat je na je 50e één of meerdere aandoeningen hebt.

En de farmaceutische industrie bedenkt voor elke aandoening wel een spuitje of pilletje. Heel mooi natuurlijk, maar waar komt een aandoening vandaan? Welk proces in het lichaam loopt fout en wat is het aandeel van de “brandstof” die het lichaam krijgt daarin? Daar wordt helemaal niet meer naar gekeken. Voor de farmaceutische industrie is dit natuurlijk gigantische business…
Zowel de voedingsindustrie als de farmaceutische industrie boeren enorm goed door deze enorme gezondheidscrisis. Het is totaal niet in hun belang als consumenten hun voedingspatroon gaan aanpassen, en daarom lobbyen zij enorm, onder andere in de EU, om suikertaksen en beperkingen van toevoegingen in voedingsmiddelen tegen te houden. Van de week deelde ik al onderstaand plaatje, waarin duidelijk wordt dat de voedingsindustrie eigenlijk beheerst wordt door 11 grote multinationals, die alleen maar hun winst zo groot mogelijk willen maken en houden.

En de farmaceutische industrie is ook gigantisch, het is een miljardenbusiness, ons ziekzijn. En je wordt ook door de overheid nog eens gestraft als je een chronische aandoening hebt, door het eigen risico van € 385 per jaar. Die zijn chronisch zieke mensen al kwijt als de vuurwerkresten van Oud & Nieuw nog niet eens zijn opgeruimd.

Als je het zo bekijkt is het eigenlijk misdadig, zoals deze grote industrieën met ons als consumenten omgaan. Maar het geld is nu eenmaal veel belangrijker dan onze gezondheid. Onze overheid legt de verantwoordelijkheid voor gezondere voeding bij de voedingsindustrie, maar het is mij inmiddels meer dan duidelijk dat zij daar niets wezenlijks mee doen. Om aan onze wensen tegemoet te komen, worden er veel meer suikervrije producten gefabriceerd, die dan weer volgestopt worden met zoetstoffen en allerlei andere chemische troep, zodat het nog een beetje smaakt. En heel veel mensen trappen er met open ogen in. En dat kun je ze niet kwalijk nemen, want als je je nooit hebt verdiept in wat gezonde voeding is, kun je dit bijna niet weten.

Is er dan niets aan te doen?

Ja zeker wel! En dat is waar mijn missie dan ook ligt: mensen bewust maken van hun eigen gezondheid en ze helpen door middel van koolhydraatarme voeding, het heft weer in eigen hand te nemen. Dat begint met bewustwording van het huidige voedingspatroon en bewustwording hoe dat voedingspatroon de gezondheid ondermijnt of kan ondersteunen. Pas als je je bewust bent van wat er niet goed zit, kun je stappen gaan zetten om dat aan te pakken. En hierbij kan ik jou helpen. Door middel van mijn uitgebreide kennis en de tools die ik je kan aanbieden via het Ketogeen Instituut.

Wil je meer weten? Neem dan contact op via het contactformulier of bel me op 06-38163505. Appen mag ook!
Meer informatie over het door mij aangeboden Keto Leefstijlprogramma vind je hier.

Wil je mij helpen om deze kennis verder te verspreiden? Deel dit artikel dan zoveel mogelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top