Verandering van leefstijl is verandering van mindset!

Dat is nogal een uitspraak… Maar het is volgens mij echt waar.

Maar wat is dat dan, mindset? Als je googelt, kom je op verschillende definities. Ik vind de volgende wel passend: Een mindset is een manier van denken of een mentale houding die iemand (bewust of onbewust) aanneemt. Je kunt het ook wel je mentale programmering noemen, je overtuigingen die doorwerken in alles wat je doet.

Dit principe kun je ook door vertalen naar leefstijl.

Het merendeel van de mensen is niet bewust bezig met zijn leefstijl, maar geniet van al het lekkere eten en drinken wat zeer makkelijk overal verkrijgbaar is. Gezelligheid met vrienden gaat vaak gepaard met een lekker hapje en een drankje, het sporten schiet er vaak bij in, want je hebt even geen zin. Er is veel stress op het werk, dus wordt er makkelijk gegeten, want zo’n kant en klaar maaltijd uit de magnetron is nu eenmaal sneller klaar. En zo gaat het jarenlang door.

Als je op het punt komt in je leven dat je ziek wordt, of erachter komt dat je heel ongelukkig bent of veel te zwaar bent geworden, is dat voor veel mensen het punt om drastisch anders naar hun leefstijl te gaan kijken.

Je bent op dat punt gekomen door de keuzes die je hebt gemaakt vanuit een bepaalde mindset ten opzichte van je leefstijl. Je mentale programmering…

Een allereerste stap in een leefstijlverandering is dan ook onderzoeken hoe je gekomen bent waar je nu staat. Hoe ben je omgegaan met je lichaam, met voeding, met stress. Heb je daar bewuste keuzes in gemaakt, of heb je eigenlijk maar wat gedaan, gewoon omdat je het je niet bewust was of omdat je geen idee had van wat gezonde voeding eigenlijk is?

En hoe kijk je naar je lichaam? Zie je het als een ding wat je de hele dag met je meesleept, of realiseer je je dat je er goed voor moet zorgen, omdat je er nu eenmaal maar eentje hebt? Als je lichaam “stuk” is, kun je geen nieuwe kopen…. Of verafschuw je je lichaam, zoals het eruit ziet? Dan is het ook heel moeilijk om je lichaam liefdevol te verzorgen, zowel van buiten als van binnen.

Dit onderzoeksproces is bewustwording en dit is waar een leefstijlcoach van zeer grote waarde kan zijn. Door samen met jou in te zoomen op de gebieden waar je iets aan wil of moet veranderen, kun je achterhalen wat de achterliggende mindset is, die je heeft gebracht waar je nu staat. Wat zijn je overtuigingen, hoe kijk je naar voeding en sporten bijvoorbeeld? Heb je wel eens nagedacht over hoe je wil dat je toekomst eruit ziet? Waar wil je heen? Wat wil je echt?

Veel mensen maken impulsieve, onbewuste keuzes, die vooral iets brengen op de korte termijn, bijvoorbeeld bevrediging van een zoetbehoefte, jezelf niet verder pushen, toegeven aan luiheid, lekker chillen etc. Soms zijn deze keuzes ook wel door emotie ingegeven, bijvoorbeeld je te buiten gaan aan een bak ijs bij een emotionele gebeurtenis, of als je je verveelt. Pas als je je bewust bent hoe dit werkt, kun je kijken hoe je hier in de toekomst mee om zou willen gaan. Hoe belangrijk vind je je leefstijl en je gezondheid en waarom? Hiermee krijg je inzicht in je mindset en kun je stukje bij beetje, door kleine veranderingen, deze mindset bijstellen. Ook geeft dit je kracht, omdat je je bewust wordt van je eigen invloed op al die keuzes die je elke dag maakt. Als je weet waar je heen wilt (een gezonde toekomst), kun je bewuster kiezen en stap voor stap die veranderingen maken.

2 reacties op “Verandering van leefstijl is verandering van mindset!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top